петък, 7 август 2009 г.

Умствен контрол

Умственият контрол е сбор от психологически техники, чрез които лидерите на култове се опитват да контролират техните членове.
Ние (cultwatch) не смятаме умственият контрол за някакво магическо средство, което може да отнеме човешката свободна воля. С други думи той не превръща хората в някакъв вид робот с дистанционно управление. По-скоро ние гледаме на умствения контрол като нечестно влияние, тайно използвано върху членовете на култове. Той не е някакъв вид непреодолима сила като тази на извънземните от филмите, която завладява умовете на хората, а може да се сравни по-скоро с огнестрелно оръжие. Лидерът на култ насочва пистолета “умствен контрол” към члена на култа и казва: “ако ти ни напуснеш ще изгубиш всичките си приятели и семейството си”, “ако ти не ни се покоряваш, ще отидеш в ада”, “ако ти не ни даваш пари, тогава ще пропаднеш в бизнеса си”.
Ние разглеждаме серията от техники за умствен контрол, които култовете използват. Заедно тези техники образуват умствен контрол.

Измама
Един култ се нуждае от използване на измама при набора на членове. Защо?
Защото ако хората знаеха техните истински практики и вярвания предварително, тогава те не биха се присъединили. Един култ има нужда да скрие истината от вас докато не сметне, че сте готови да я приемете. Например, представете си, ако лидер от култа “Небесни порти” е честен и открит относно групата и кажеше на новите членове: “Присъединете се към нас, носете странни дрехи, кастрирайте се и после пийте отрова!”, то никой не би се присъединил.
Никоя законна група няма нужда да ви лъже и манипулира относно своите практики и вярвания.
Култовете имат хлъзгави и добре подредени пъблик рилейшънс, които крият какво представлява групата в действителност. Вие ще чуете как те помагат на бедни, или спонсорират научни проучвания, или подкрепят мира или околната среда. Те ще ви кажат колко щастливи ще бъдете в тяхната група (и всеки в култа винаги изглежда много щастлив и ентусиазиран, най-вече защото им е казано да действат така и ще закъсат, ако не го правят). Но на вас няма да ви бъде казано какъв е в действителност живота в групата, нито в какво те всъщност вярват. Тези неща ще ви бъдат представени бавно, едно по едно, така че вие да не забележите постепенната промяна, докато най-накрая и се намерите практикуващи и вярващи в неща, които в началото биха ви накарали да избягате на една миля!

Изключителност

Една нормална религиозна организация не би имала никакъв проблем, ако вие се преместите в друга подобна организация, стига да останете в същата религия. Защото от значение е системата от вярвания, а не членството в организация. Например, ако вие бяхте християнин, тогава бихте могли да се преместите от една църква в друга и все още да бъдете християнин.
Само че лидерите на култове ще ви кажат, че можете да бъдете “спасен” (или пък успешен) само и единствено в тяхната организация. Никоя друга организация няма истината. Така че не е системата от вярвания, която решава вашето бъдеще, а системата от вярвания И вашето членство в определена група.Всяка група, която ви казва, че трябва да принадлежите към тяхната организация, за да бъдете спасен, е почти сигурно култ.
Лидерите на култове имат нужда да ви накарат да вярвате, че няма друго място, където можете да отидете и все още да бъдете спасен, и ако някога напуснете “единствената истинска църква”, тогава вие ще отидете в ада. Това е механизъм на контрол, базиран върху страх, предназначен да ви държи в култа. Това също така дава на лидерите на култа ужасна власт върху вас. Ако вие наистина вярвате, че напускането на групата е равнозначно на напускането на Бог, тогава ще се подчинявате на лидерите на култа дори когато не сте съгласни с тях, вместо да рискувате изхвърляне от групата. Изключителността е използвана като заплаха, тя контролира вашето поведение чрез страх.
Забележка: Бъдете много подозрителни към всяка група, която претендира, че е по-добра от всички останали. Една религиозна група може да каже, че другите групи следващи същата религия са ОК, но те са единствените, които имат по-добро разбиране за истината и са по-висши от останалите. Това често е рафинирана версия на изключителност.
Това е една от практиките, които култовете много често използват, за да мамят. Например често те могат да ви създадат впечатление, че ви смятат за истински християнин и трябва да мине време, докато истинската им позиция не се разкрие.

Страх и сплашване

Лидерството на култа се крепи на страх. Несъгласието с лидерите е равносилно на несъгласие с Бога. Култовите лидери претендират, че имат директна власт от Бога да контролират почти всеки аспект от вашия живот. Ако култът не е религиозна група, поставянето под въпрос на лидерите или програмата също се възприема като бунтарство и глупост.

Вина, унищожаване на характера и разбиващи сесии.

Вината ще бъде използвана, за да ви контролират. Може би причината, поради която не печелите пари е защото не сте “в програмата”. Може би причината, че не сте способни да водите нови хора е, защото “вашето сърце е горделиво и пълно с грях”. Никога не е защото програмата не работи или защото новодошлите имат сериозна причина да не остават. Винаги е ваша вина, вие винаги грешите и затова трябва да се опитвате повече! Винаги ще ви карат да се чувствате много виновни за непокорство на което и да било писано или неписано култово правило.
Унищожаването на характера се използва, за да създаде вина във вас. Унищожаването на характера е вид фалшиво разсъждение, използвано от хора и групите, които нямат реални аргументи. Техническото име на унищожение на характера е “Ad hominem Fallacy”. Ето как работи. Представете си разговора между двама мъже – Форд и Артър…
Едно плюс едно е равно на три – казва Форд.
Не мисля така. Виждаш ли, когато имам едно нещо и още едно нещо, тогава имам две, а не три. – отговаря Артър.
Разбирам аргумента ти, но каквото ти не разбираш е, че едно плюс едно когато се калкулира в релация към този комплекс от цифров домейн, който аз току що измислих и после се повдигне на квадрат чрез сумата от девет по тангентата по последователността на Фибониациевата серия, резултатът е три!” – триумфално заяви Форд.
Добре, Форд греши, но не е там работата. Работата е, че Форд се опитва да отговори на аргументите на Артър с повече аргументи от негова страна. Това е нормалният начин по който хората и групите дебатират нещата. Сега нека видим, какво би се случило, ако Форд използваше прийома унищожение на характера:
Артър, аз съм бил математик по-дълго време от теб. Как смееш да не се съгласяваш с мен! Очевидно ти си един много самодоволен и горделив човек. Мисля, че ти не се съгласяваш с мен, защото ми завиждаш и да бъда честен с теб, Артър, твоят бунт наистина ме нарани, както и много други хора – заяви Форд, доближавайки лицето си до Артър.
Виждате, че Форд не отговори на аргументите на Артър, а вместо това атакува неговия характер. Ако вие не сте наясно как работи унищожаването на характера, то трябва да знаете, че това е един могъщ начин за упражняване на контрол върху вас.Използването на този метод е сигурен знак, че сте попаднали в култ.
Разбиващите сесии са когато един, двама или повече култови лидери или членове атакуват характера на друг човек, понякога с часове до край. Някои култове няма да спрат тези сесии докато не видят жертвите си плачещи неконтролируемо.
Членовете на култове са обикновено много се страхуват от изразяването на непокорство или несъгласие с лидерите си. Нормалните организации от друга страна, не се чувстват заплашени от открито дебатиране на проблеми.

Бомбардиране с любов и контрол над взаимоотношенията

Култовете знаят, че ако могат да контролират вашите взаимоотношения, те могат да контролират вас. Независимо дали ни харесва или не, ние сме забележително повлияни от хората около нас. Когато за пръв път попаднете в култ, те ще практикуват “любовно бомбардиране”, като ви намират “внезапни” приятели. Ще изглежда чудесно, как би могла такава любяща група да е погрешна! Но вие скоро ще научите, че ако някога не се съгласите с тях или дори напуснете култа, тогава ще загубите всичките си нови “приятели”. Тази неизречена заплаха влияе върху вашите действия в култа. Ще подминавате тихомълком неща, които естествено биха ви накарали да се оплаквате, защото не желаете да бъдете отлъчени. Както във всяка нездрава връзка, любовта се включва и се изключва с цел контрол.
Култовете също така ще се опитат да прекъснат връзките ви с приятели и семейство, защото те мразят всички останали, които имат влияние върху вас. Един култ, упражняващ умствен контрол ще се старае да управлява вашия живот, като максимизира контактите ви с членовете на култа и минимизира контактите ви с хора извън групата, особено тези, които са против вашето въвличане в култа.
Пазете се от внезапни приятели, помнете, че истинските приятелства се развиват с времето.
Пазете се от групи, които ви казват кой може и кой не може да виждате.

Контрол над информацията

Тези, които контролират информацията, контролират личността. В култ, където се използва умствен контрол всяка информация вън от култа се представя като зло, особено ако му се противопоставя. На членовете се казва да не я четат и да не й вярват. Единствено информацията, предоставена чрез култа е истина. Някои култове определят всяка информация срещу него като “гонение” или “духовна порнография”, други култове я наричат “апостатна литература” и могат да ви изхвърлят от групата, ако ви хванат с нея. Култовете учат членовете си незабавно да унищожават всяка критична информация, която биха получили, и дори да не допускат мисълта, че информацията би могла да бъде вярна.
Ако вие сте инструктиран от група да не четете критична информация за групата, това е белег за култ.
Здравият разум ни казва, че когато човек не вземе предвид цялата информация, той би взел не балансирано решение. Филтрирането на достъпната информация или опита да бъде дискредитирана не на база истинност, а по-скоро на база подкрепа на “партийната” линия, е често срещан в историята метод за контрол.
Легитимните групи не се страхуват техните членове да четат критична информация за тях.

Доносническа структура

При умствен контрол като този в нацистка Германия или комунистическа Русия човек е трябвало да бъде много внимателен какво говори и прави, защото “стените имат уши”. Всеки е окуражаван да наблюдава “борещите” се братя и сестри и да докладва каквото вижда на лидерите.
Често информацията, дадена в дълбока конфиденциалност автоматично се рапортува на лидерите. Лидерите на култа ще използват тази информация, за да убедят членовете, че те имат свръхестествена връзка, а доверчивият член и не подозира съвсем естествения механизъм стоящ зад свръхестествените откровения.
Хората в култове, използващи умствен контрол също ще крият своите истински мисли и чувства и ще носят маска, която ги представя като перфектният член. Тази маска е защита срещу това да бъдеш докладван на лидерите и да бъдеш наказан за не отговаряне на стандарта (членовете на култове никога не се чувстват, че някой ги измерва по култови стандарти и идеали, и въпреки това често вярват, че другите членове около тях го правят, когато в действителност другите чувстват същото спрямо тях). Оттук членовете на култа се учат не само да заблуждават външните, но и да заблуждават своите събратя – членовете на култа. Създаването на близки приятелства в култ е рядкост, а ако се създадат, лидерите на култа могат да ги възприемат като заплаха и да разделят тези хора.
На членовете не се разрешава нищо, което би могло да бъде по-силно от тяхната преданост към групата и нейните лидери.Дали информацията, която вие сте очаквали да бъде запазена в тайна е докладвана на лидерите? Ако е така, вие сте в култ.
Контрол върху времето
Култовете, използващи умствен контрол държат своите членове толкова заети със събрания и активности, че те стават твърде заети и твърде изморени, за да мислят за обкръжаващата ги среда.
Контролът върху времето също позволява на култа да държи своите членове потопени в дейностите на култа. И контролът върху времето помага членовете на култа да бъдат държани настрана от приятелите и семейството им.
Нескончаемите задължителни събрания и задачи са белег за култ.

Техники за умствен контрол

Всичко гореописано, събрано заедно оформя УМСТВЕНИЯ КОНТРОЛ.
Помнете, че хората и групите не са съвършени, но ако те са постоянно използвани, най-вероятно става дума за култ.

Някои ключови предупредителни сигнали:

харизматичен лидер, често единствен
хората винаги изглеждат постоянно щастливи и ентусиазирани. Особено, ако откриете, че им е било казано да се държат така пред предполагаемите нови членове.
Внезапни приятелства
Ако ви се казва с кого можете и с кого не можете да говорите или да общувате
Крият какво учат
Искат пари “за да минеш на следващото ниво”
Някои култове ходят от врата на врата по време, когато жените са сами вкъщи. Те, и това е доста сексистко, смятат жените за по-лесни за въвличане и веднъж след като “имат” жената, ще бъде по-лесно да уловят съпруга или приятеля й.
Казват, че хората трябва да си плащат, защото иначе те не биха “го” оценили. Това, разбира се е доста глуповата причина, по-голяма част от хората са способни да оценяват нещата, за които не са си платили.
Намират ви във време, когато сте уязвим
Повече са експериментални, отколкото логични
Фалшиви приятелства
Натиск, че идел краят на света
Натиск да правите откачени неща
Тайно знание

2 коментара:

  1. всички религии са зле , нищо хубаво не сме видяли от тях.

    ОтговорИзтриване
  2. Проблемът не е в религиите, философиите, политическите системи, ядрената енергия или кухненския нож. Проблемът е в това кой и как ги възприема и за какво ги използва.

    ОтговорИзтриване