събота, 16 април 2011 г.

св. Макарий, беседа

Превод от Патрология Грека: Тигър

Които са деца на светлината, служат /на/ Новия Завет в Светия Дух, те не учат нищо от хора, Сам Бог ги учи, самата Негова благодат пише в сърцата им заповедите на Духа. Те не трябва да се учат само от Писанията, написани с мастило, но Божията благодат пише на хартията на сърцето законите на Духа и небесните тайни. Сърцето е водачът и царят на целия телесен организъм и когато Благодатта държи сърдечните области, благодатта става цар на всички части и на всички мисли. Сърцето е мястото в ума и във всички мисли на душата и в нейната надежда и затова благодатта прониква във всички части на тялото.
Когато душата излиза от нечие тяло, се извършва велика тайна. Ако човекът е отговорен за грехове, тогава идват групи демони и силите на тъмнината приемат тази душа и я задържат от тяхната страна.Никой не бива да бъде изненадан от това. Защото, ако човек, докато е живеел в настоящото време се е покорявал, подчинявал и ставал слуга на тези сили, колко повече ще бъде притежаван и заробен от тях, когато напуска света? Ти трябва да заключиш, че тези неща са верни като разбереш какво се случва от набожната страна, защото дори сега, преди смъртта, има ангели, стоящи със светите слуги на Бога и светите духове са около тях и ги пазят, а когато те напуснат своите тела, хорове ангели приемат душите им към тяхната страна, към чистия век и така те представят тези хора пред Господ.
Всички мислят, че са християни заради изповядването на тяхната вяра в Христос или дори заради някои добродетели, докато истинските християни са малцина, тези, които са богати в Светия Дух, които се наслаждават на безбройните наслади на благодатта, които имат удоволствие в небесното желание на Духа, които са украсени в душите си със няколко небесни одеяния на дарби; те, които не само изповядват християнството на думи, но и в силата и енергията на Духа, те, които докосват непрекъснато с душевните ръце на ума си небесното злато, знанието и описанието на тайните на Духа, само те са истински християни.

Ако любовта в плътския съюз отделя от баща, майка, братя и всичко, което принадлежи на тези отношения става външно в ума на съпруга, а ако той ги обича, той ги обича с външната част на ума си, докато целият негов стремеж е обърнат към съпругата му – защото се казва „затова, човек ще остави баща и майка и ще се прилепи към жена си и те двамата ще станат една плът“ - щом тогава плътската любов толкова много откъсва от всяка /друга/ любов, колко повече тези, които са приели достойнството на светия, небесен и скъп Дух, да участват само в Него, ще бъдат откъснати от всяка светска любов и всичко за тях ще стане непотребно, защото те са победени от небесно желание и съединени с това желание. Тяхното желание лежи на това място, техният ум, техният живот, техните мисли ходят там; там е, където умът има своето обиталище, победен от божествена и небесна любов и духовно желание.

(Авторските права на превода принадлежат на собственика на блога. Не се разрешава копиране и препечатване под никаква форма без изричното съгласие на автора).

събота, 2 април 2011 г.

Не изпадай в отчаяние

св. Симеон Нови Богослов
Превод от Патрология Грека: Тигър

Ако пренебрегнеш тези неща, възлюбени мой, не изпадай в отчаяние, казвайки: „Аз не съм виждал тези неща, нито мога някога да ги узная; аз никога няма да имам силата да ги достигна и да се издигна към висотата на такова знание, съзерцание и чистота.“ Не казвай отново: „Защото, ако някой не стане такъв – да носи в себе си Христос като Бог още в този живот и да вижда Самия Христос в пълнота, и да Го приеме да обитава в него, такъв няма да влезе в Неговото Царство и каква е ползата за мен да се боря дори малко, или дори да загубя настоящите удоволствия?“ Не казвай това; дори не мисли за него, но ако желаеш, чуй съвета ми и аз ще ти открия пътя на спасението, с помощта на благодата на Всесветия Дух.

На първо място, вярвай с цялата си душа, че каквото ние говорим според Божествените и Боговдъхновени Писания е напълно вярно и който вярва в Сина Божи трябва да стане такъв, защото Той ни е дал силата да станем синове на Бога и ако ние искаме това, нищо не може да ни спре.

Защото е сигурно, че ако ти не повярваш в тези неща, тогава те стават именно така – ти въобще не се молиш те да се случат и ако не се молиш, няма да получиш. Защото Той казва: „Търсете и ще намерите, искайте и ще ви бъде дадено“ (Мат.7:7). Ако вярваш, следваш Божествените Писания и вършиш това, което те казват, ти ще намериш всичко без изключение, както е писано – дори ще намериш много повече от това, което е в Божествените Писания. А какви са тези неща? „Каквото око не е виждало, нито ухо чувало, нито е идвало на човешко сърце“, дарове „които Бог е приготвил за тези, които Го обичат“ (1 Кор. 2:9). Тези дарове, ако ти твърдо вярваш, както ние казахме, ти ще видиш вън от всякакво съмнение, точно както Павел, така и ти – и не само това, но ще чуеш неизразими слова и както си разбрал, ти ще бъдеш грабнат в Рая дори сега. Кой Рай? Където разбойникът влезе заедно с Христос и където сега стои.

(Авторските права на превода принадлежат на собственика на блога. Не се разрешава копиране и препечатване под никаква форма без изричното съгласие на автора).