събота, 20 декември 2014 г.

Честито Рождество Христово!

Тигър

В детството ми през комунизма празнуването на Рождество Христово беше заменено от празнуването на нова година като негов заместител. Елхата, подаръците, трапезите бяха за нова година, а дядо Коледа, чийто преобраз е св. Николай беше преименуван на дядо Мраз. С падането на комунизма нещата се върнаха в старите си нормални релси, но с настъпването на времената на антихриста старата борба с християнството се възражда с нова сила. От известно време, този път от запад, дойде "модата" традиционният поздрав Щастливо Рождество (Merry Christmas) да бъде заместен от безличното Happy holiday season (щастлив празничен сезон). Дали някой се замисля, че това ново кадене пред идола на политкоректността не е никак безобидно? То е индикация до къде сме изпаднали в отстъпничеството си от Христос, щом дори в тези щастливи дни се срамуваме да кажем какво точно празнуваме в "празничния сезон". Нова година? Една смяна на календара, едно напредване на възрастта и доближаването на всички ни до смъртта ли?

Отстъплението от християнската вяра в Европа вече дава своите горчиви плодове. Те са вече явни за всички, освен за естествените идиоти. Проблемът е, че ние няма да имаме силата да се съпротивим на собственото си унищожение (защото крайният резултат от всичко случващо се е този), ако не почерпим сила от нашия Бог Иисус Христос. Светците, които почитаме, загинали като мъченици за вярата не биха имали силата да победят в тази битка без Него. От къде ние полудяхме до там да си въобразим, че с нашето християнство, докарано до куха идеология и празна религиозност бихме победили в нашата битка?
Докога ще кадим пред идола на политкоректността? Христос казва, че който се срамува от Него в тоя блуден и грешен род и Той ще се срамува от него пред Отец.

Единственото ни спасение и като личности и като цивилизация е връщането ни към християнството като наша вяра и наша идентичност. Единственото, което трябва да се страхуваме да не изгубим е Неговото царство. В противен случай, ако продължаваме да отстъпваме страхливо, което е белег за реалното състояние на днешното християнство - куха идеология и празна религиозност, ще загубим и този живот, и вечния.
Защото премахването в наши дни на Кръста от училищните стаи, свалянето му от шиите на християните е предшествано от премахването на Кръста от сърцата им.

6 коментара:

  1. Честито Рождество Христово! Богомладенецът Христос да споспешествува подвига на душеспасението Ви и многолетно да благовестите на ближни и далечни в добро здраве и всяко благополучие, че "с нас е Бог".

    Колкото до мен, аз предпочитам Дядо Мраз пред Дядо Коледа, чието название носи езически оттенък и фактът, че християни празнуват Коледа, е свидетелство за езически традиции във фолклористичното ниво на днешното ни християнство, което се сили да живее без Христа.

    Вие убедено ли вярвате, че външните знаци са от съществено значение? Нека молим Бог да ни озари със Своята светлина и един ден християните да започнат да Го почитат "в дух и истина", според думите на Спасителя, изречени на Самарянката.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ви за чудесните пожелания, отец Климент! От своя страна Ви желая светлата Рождественска радост да бъде в живота Ви, желая Ви здраве и щастие!
    Външните знаци не са от съществено значение, ако не са подплатени със съответната вътрешна вяра, но когато антихристът се сили да изтрие даже и тях това трябва да ни накара да отрезнеем към времето, в което ни е съдено да живеем.
    Що се отнася до езическите традиции в празнуването на Коледа, да наистина, знаем отлично, че днешното Рождество се празнува на датата на древноримския празник Сол Инвиктус, но това е направено от практически съображения. Както и много други християнски празници са въведени на мястото на древни езически празници с цел постепенно изтласкване на езичеството и спомагане за християнизирането на народите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно съм съгласен с това Ви съждение:
      Външните знаци не са от съществено значение, ако не са подплатени със съответната вътрешна вяра, но когато антихристът се сили да изтрие даже и тях това трябва да ни накара да отрезнеем към времето, в което ни е съдено да живеем."
      Действително, светът се оказва Христомразец и в известни случаи, носителите на външни знаци могат да се окажат и изповедници на вярата.

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    3. Така е. А самият факт, че вече са стигнали до външните знаци, дори до тези, които са доста светски говори само едно: неоезичеството и богоборството от всякакъв сорт вече е завладяло мнозинството от поданиците на бившите християнски държави.

      Изтриване
  3. Честито Рождество Христово! Да се надяваме, че не е последно! Нека Богомладенецът Христос ни дава духовна трезвост в тези усилни за вярата времена. Като скъпим оскъдялото време, да си пожелаем благодатната помощ на Триединния Бог за плодове на покаяние през настъпващата 2021 г. и твърдо ходене пред Бога.

    Църковната традиция е наложила да си пожелаваме "за много години", но годините не са ник много пред нас и затова да си пожелаем като древните аскети: "Спасявай се в Господа!".

    ОтговорИзтриване