четвъртък, 30 юли 2009 г.

Накъде води харизматичното движение?

Отговорът -- "Харизматичното движение води към Божия съд”. Това е абсолютно сигурно независимо, че това движение е най-бързо растящата религиозна сила в света днес. Харизматичните измамници доминират в медиите, където техните програми по телевизията и радиото дават на милиони хора едно светско, бездуховно мозъчно промиване в името на Светия Дух.
Вярващите биха били шокирани, ако само знаеха цялата история на конспирация, интриги, лицемерие, егоизъм, алчност и измама от страна на харизматичните и нови евангелистки лидери, които, в някои случаи имат дългогодишна история. Въпреки това, през цялото време тези лидери слагат фалшивата маска на духовност, за да мамят растящото множество от хора, които вярват на всяка тяхна дума, докато те се появяват по телевизията, говорят по радиото и на огромни събрания и индоктринират своите заблудени последователи чрез безброй семинари, видео и аудио касети и книги.
Съществуват ли такива ситуации? Да. Базирани ли са върху твърденията на фундаменталисти със “злобен дух”, които завиждат на забележителните успехи на харизматиците? Разбира се, че не! Тези открития за грешно поведение от страна на топ харизматичните/евангелистки лидери са напълно документирали в няколко скорошни книги, написани от харизматични лидери, не от фундаменталистки “критици”. Разбира се, нашите документи отиват години назад и съдържат потвърждаващи доказателства за направените безбожни изявления и изразените публично отношения от тези лидери. Харизматичните лидери са се отклонили толкова далеч от истината, че дори някои петдесетници, върху чийто основни учения е възникнало харизматичното движение, се обявиха на всеослушание срещу тези лидери и техните фалшиви, изкривени, небиблейски учения.
Постоянните призиви за дарения от страна на лидерите – харизматици са основани върху небиблейски предпоставки и обещания, които, ако са използвани от търговски организации, биха означавали измама, наказуема със сурови глоби и даже затвор. Да се обещава на дарителите, че техните дарения към някоя харизматична организация ще гарантира финансов рай за всеки дарител в замяна е както небиблейско, така и безскрупулно. И въпреки това, тези видове лъжливи призиви за пари носят милиони долари на харизматичните лидери и техните служения, правейки ги способни да разширяват своите дяволски програми, докато в същото време ограбват верните църкви и техните водачи от много необходимата финансова поддръжка за техните библейски основани служения.
Оръл Робъртс, сега 77-годишен, е главен пример за голям религиозен лидер, който от младини самият е бил излъган и вече шест десетилетия мами други. Той е смятан за „дядото“ на петдесетниците и харизматиците днес и е изключително уважаван, въпреки повтарящите се негови лъжливи пророчества и неизпълнени видения. Като млад човек, живеещ в бунт срещу Бога и своите родители-християни, Робъртс заболял от туберкулоза, от която лекарите казвали, имало малка надежда да оздравее. По това време според собствените му думи, Робъртс чул за първи път „този Глас“, за който казва, че чувал много пъти оттогава. По негово самопризнание, Робъртс не бил даже спасен, когато твърди, че Бог му говорил, казвайки: „Сине, Аз ще те изцеря и ти ще занесеш моята изцерителна сила до твоето поколение. Ти ще Ми построиш университет и ще го изградиш върху Моята власт и Светия Дух.“
В един от първите си изцерителни походи, Робъртс твърди, че чул друго послание от Бога, „този Глас“ казващ: „Сине, ти беше верен до този час, и сега ще почувстваш моето присъствие в дясната си ръка. Чрез Моето присъствие ще бъдеш способен да улавяш присъствието на демони. Ще знаеш броя им и имената им и ще имаш Моята сила да ги изгонваш.“
Орал Робъртс навярно е претендирал за повече директни послания от Бога, повече сънища и видения с инструкции да ги разпространява и още повече невероятни, абсурдни истории за неговите многобройни лични срещи с Бог, Иисус Христос и Светия Дух отколкото всеки друг голям харизматичен лидер в света. Веднъж, той твърди, че имал седем часова лична среща с Иисус Христос. Друг път той твърди, че Христос му се явил като човек, висок 900 фута. В друг случай, когато финансовият недостиг застрашавал бъдещето на Градът на надеждата, за който той претендирал, че е изграден по Божия заповед, Робъртс казал пред своята огромна телевизионна аудитория, че той (Робъртс) трябва да събере 8 милиона долара, за да продължи Градът да функционира и ако не, Бог ще го вземе у дома. Това абсурдно съобщение спечелило вниманието на пресата по света и предизвикало огромни и ненужни укори върху Христовото дело. Въпреки всичко, Робъртс съобщил, че дошли “чудотворни” дарове в последната минута, които спасили живота му. Но, две години по-късно, Градът на надеждата банкрутирал и бил затворен.
И Оръл Робъртс, и неговия син Ричард претендират, че Светият Дух им е дал дарбата да говорят “слово на мъдрост”. Въпреки, че в Писанията се казва много малко относно тази дарба, харизматиците претендират, че тя прави способен човекът, който я има да дава информация на другите по лични въпроси от техния живот, служение и бъдеще. Следващото е тъжен пример за това, как предполагаемото “слово на мъдрост”, дадено чрез Оръл Робъртс на добре известния харизматичен писател и издател Джейми Бъкингам съвършенно пропаднало.
През юли 1990 г. Робъртс дал специално “слово на мъдрост” на Джейми Бъкингам, който страдал от рак, уверявайки го, че няма да умре, но ще живее, за да продължи своето служение. През 1991 г. Джейми Бъкингам, окуражен от даденото от Робъртс “слово на мъдрост”, заявил, че Бог му е казал, че ще му даде поне още 50 години живот. Въпреки това, Бъкингам умрял една година по-късно. Това “слово на мъдрост” от страна на Робъртс към Бъкингам от Бога ли е било? Разбира се, че не! Словата на мъдрост от Бога винаги се изпълняват и истинския вярващ трябва да разбере, че Бог не разкрива специфични детайли от нашия живот предварително. Ние трябва да се уповаваме на Него всеки дени и да се радваме, че Той знае какво е най-добро за всяко от Неговите деца.
Днес, Бени Хин е “човекът на деня”, когато стане въпрос за популяризиране на харизматичните ереси и измамването на самия себе си и другите чрез мними чудотворни изцерения и парадиране с това, което той лъжливо нарича сила и помазание на Светия Дух.
Хин е отишъл даже по-далеч от Орал Робъртс, когато става дума за фантастични, неверни и сбъркани твърдения относно миналото, настоящето и бъдещето. Удивителният напредък на Хин към известността през последните 20 години се дължи на три неща: Първо, неговите появи по бързо растящата Trinity Broadcasting Network (TBN), което му донесе бърз достъп до милиони зрители; второ, неговата първа книга “Добро утро, Свети Душе”, която бързо стана номер едно в списъка на бестселърите; и трето, огромните “чудотворни” събрания, които той започна да провежда в най-големите американски градове и накрая по целия свят.
Хората са смаяни от огромното парадиране на сила от Хин. При неговото докосване или дума, хората падат на пода, където могат да лежат в безсъзнание за секунди, минути или часове, често бидейки неспособни да станат отново без чужда помощ. Много свидетелства са дадени от хора, казващи, че били изцерени на събранията на Хин или даже като протегнали дланите си към неговите на телевизионния екран. Въпреки, че Хин многократно казва на публиката си, че Светият Дух е отговорен за тези, които са били изцерени, неговата очевидна арогантност и гордост противоречат на отношението на Господ Иисус Христос, Неговите апостоли и тези в ранната църква, които наистина са проявявали дарбите на Духа.
Би било трудно да се открие друг лидер от харизматичното движение, който е направил повече теологични грешки в писаните си произведения (написал е досега шест популярни книги) или който е разпространил повече ереси в своите учения и е отклонил в лъжи повече хора от Бени Хин. Протестите срещу грешките в първата му книга бяха толкова силни, че издателите се съгласиха на ревизия, а Хин се извини за грешките си. Въпреки това, допълнителните грешки са част от останалите му книги, трябва да се помни, че Хин винаги е твърдял, че е получил тези учения от Светия Дух, дори след като по-късно признава, че в книгите му има грешки. Светият Дух ли е дал на Бени Хин фалшиви доктрини да проповядва, учи и пише? Разбира се, че не! Книгите на Хин, за които сега той признава, че са били написани с помощта на анонимен писател - Херман Езкелин, са продукт на харизматичната измама и заблуда.
Докато Орал и Ричард Робъртс все още претендират, че имат “слова на мъдрост” от Господа, Хин прави подобни лъжливи изявления, които нарича “слово на знание”. “Словата на знание”, които Хин дава, 100 процента верни ли са? Не, и той признава, че не са. Но ето неговото лошо обяснение, дадено по негови собствени думи в телевизионна програма на TBN, излъчена на 23 февруари 1992 г.: “Спомням си, когато Бог щеше да ми даде слова на знание, когато започвах това служение, но аз пропусках девет от десет. Разбира се, никой не знаеше за това, освен мен.” Търсейки извинение за тази ужасна грешка, Хин казва: “Ние не сме безпогрешни. Когато пророкуваш, понякога можеш да сгрешиш. Трябва да си достатъчно отворен да кажеш: “Изпортих го.”
Знаейки, че някой може да постави под въпрос неговото фалшиво обяснение, защото Божиите верни пророци в Стария Завет и апостолите в Новия нямаха архив с неизпълнени пророчества, Хин фактически обвинява Павел, Моисей и Илия за тези неуспехи. Ето неговите точни думи: “Павел го изпорти. Моисей го изпорти. Илия го изпорти. Даже Елисей го изпорти. Те всички го изпортиха.” После, застраховайки се малко, Хин казва: “Може би не в пророчествата, но те всички го изпортваха във всички други неща.”
После Хин продължава със своите удивителни, изкривени, объркващи заключения и небиблейска защита на неговите собствени противоречия в пророчествата и словата на знание, както следва: “Ние всички го изпортваме, и ако ти не го правиш, не си човек… Не може да се вярва на човек, който не знае как да каже “Аз го изпортих”. Чухте ли това? Виждате ли, когато дарбите започнат, те са необработени, но вие продължавате да действате с тях и да ставате все по-добри и чисти. Така днес, със словото на знание (аз просто съм откровен с вас), аз рядко пропускам нещо, защото разпознавам как то действа.” Бени Хин е измамник и мами другите. Той трябва да бъде разобличен, а не следван!
Пол Кроуч, основател и ръководител на бързо растящата Trinity Broadcasting Network (телевизия и радио) и жена му – Джан, владеят огромна сила в популяризирането на харизматичните лидери и техните многобройни ереси. Докато Кроуч често пледира за повече любов към братята, той в същото време отправя остри и язвителни критики към тези, които разкриват и се противопоставят на множеството небиблейски политики и програми на TBN, често използвайки най-язвителен, нехристиянски език в отговор на духовните порицания. Ето някои от неговите записани думи.
Крауч казва: “Тази стара, гнила тълпа от Синедриона, два пъти мъртва, оскубана до корените… те са проклети и на своя път към ада и аз не мисля, че има някакво изкупление за тях… лицемерите, ловците на ереси, които искат да открият малка следа от незаконна доктрина в нечии християнски очи… Аз казвам: “вървете по дяволите. Махнете се от живота ми!... Това е в моя дух, о, алилуя… Махнете се от Божия път, спрете да блокирате Божиите мостове или Бог ще ви застреля, ако аз не го направя.”
Какво да кажем за Родни Хауърд-Брауни и неговото така наречено съживление на смеха? Одобрено, популяризирано и окуражавано от повечето от най-големите харизматични лидери, неговите учения са толкова отдалечени от библейските истини за Светия Дух и съживлението, че е напълно удивително как толкова много хора са измамени от него. Как започна то? Кога започна? Брауни обяснява в една от неговите брошури: “Аз се отчаях по време на молитвено събрание през юли 1979 г. и взех решение. Казах: “Боже, тази вечер е моята вечер. Господи, или ти слез тук долу и ме докосни или аз ще умра и ще дойда горе и ще Те докосна.” Претендирайки, че Бог отговорил на неговия отчаян вик и го изпълнил със Светия Дух, Брауни пише: “Когато това ме удари в корема, аз започнах да се смея – Светият Дух излиза от твоя корем, не от твоята глава. Твоята глава казва: “На какво се смееш?” Твоята глава казва: “Млъкни”. То бълбука. Беше толкова поразително, не можех да го спра и не исках да го спра… Следващата минута ридаех без причина. Бях пиян в духа като хората от Петдесетница. Ходех наоколо, смеейки се за нищо, плачейки за нищо и говорейки на други езици.” Какво трагично признание за това как един лъжлив дух може да измами тези, които отказват да съдят всичко чрез Божието Слово!
Брауни каза, че Бог му казал да представи в Америка това ново “Съживление на смеха.” То беше бързо разпространено и Carpenters Home Church in Lakeland, Флорида и Toronto Airport Vineyard Church станаха трамплини за популяризирането на това опасно движение в САЩ и по света. Брауни нарича себе си “барман на Светия Дух”, претендирайки, че представя на хората “Новото вино на Светия Дух”. В статия от август, 1993 г. на списание “Харизма” се казва, че “публиката се смееше толкова високо по време на проповедта на Брауни, че той остави Библията си настрана и се присъедини към купона.” Поради ограничения в мястото няма да правим сега още по-задълбочени анализи на “Съживлението на смеха”, но е ясно, че това е друга измама, популяризирана от сатана и неговите ангели на светлината.
Пат Робъртсън е друг необикновено влиятелен лидер в харизматичното движение. Той е човек с голямо политическо влияние и финансови ресурси, но малка духовна проницателност. Неговата телевизия Christian Broadcasting Network (CBN) е втора по влияние след TBN. Той е един от главните пропагандатори на фалшивата идея, че ние трябва да забравим нашите различия и да работим заедно, не само по политическите въпроси, но и по религиозните. Той силно подкрепя Бени Хин, Родни Хауърд-Брауни и други измамници, които заслепяват сърцата и умовете на милиони хора по света.
Много други харизматични измамници могат да бъдат споменати, ако мястото позволи. Ние се надявахме да дадем осъвременен списък с настоящите харизматични лидери, заедно със списък от ключови евангелистки лидери, които истински лансират харизматичното движение чрез своето мълчаливо съгласие с това растящо движение, не само чрез отказа си да предупредят Божиите хора за всичките му опасности, но също като в действителност се сдружават с тях.
Както и да е, такъв осъвременен лист трябва да бъде подготвен и публикуван по-късно, може би като отделен доклад. Твърде много вярващи просто нямат представа от всички компромиси и лицемерие, редовно практикувани, даже когато, в някои случаи са правени изявления как в миналото били правени грешки и сега това се коригира. За мнозина струва твърде много да вземат вярна и библейска позиция срещу това, което стана най-популярното движение в религиозния свят.
Докато ние неохотно препоръчваме книги, писани от харизматични автори, по Божие провидение, в последните години бяха написани няколко книги, които тъжно разкриват дълбочината и обсега на лицемерието, конспирацията, измамата, егоизма, разточителното харчене на пари и алчността, които се ширят в това движение, не само във връзка с харизматичните лидери, но също с евангелистите. За съжаление през цялото време, когато тези неща се случват, един публичен “фронт” престорена духовност беше използвана за заблуда на наивните вярващи и парите продължаваха да текат. Едно кратко изброяване на такива разобличаващи книги включва: “Пепел към злато” от Пати Робертс (първата жена на Ричард Робъртс), “Почтеност – как я загубих и моето пътуване обратно” от Ричард Дорч, който лежал в затвора заради прикриване на неморалността и финансовите измами на Джим Бейкър; “Нямах баща, освен Бог” от Пол Кроуч Старши, основател и ръководител на TBN.
Тези, които желаят подробно изброяване на петдесетните/харизматичните лидери и организации, заедно с коментар, могат да намерят книгата “Речник на петдесетническото и харизматичното движение”, редактирана от Стенли Бърджис и Гари МакКий, за да се информират. Тази книга определено е про-харизматична, но реалните, исторически данни относно изброените ще бъде полезна. За да се открие измамливото отношение и език на днешните римокатолици, книгата “Обединената къща – евангелисти и католици заедно” от Кейт Фурниер с предговор от Пат Робъртсън е изключително показателна.
Харизматичните лидери днес промиват мозъците на милиони свои последователи. Те смесват истина с лъжа и опозоряват тези, които разкриват тяхното двуличие. Претендиращи за милиони ново повярвали и хвалещи се с небивали отговори на техните служения, харизматичните лидери събират милиони долари от неинформирани вярващи, които са водени да вярват, че техните дарения подпомагат Божията работа. В действителност, това което се подпомогна е най-голямата заблуда и объркване в историята на църквата. Има стотици пропаднали пророчества и “слова на знание и мъдрост”, които по-късно са се доказали фалшиви. Тяхното отношение към сатана е небиблейско и опасно, защото Иисус Христос спечели решителна победа над сатана, а тези харизматични лидери претендират за лична победа над сатана сега. Сатана е обвиняван за повечето болести и финансови загуби, което води харизматиците да “заповядват на сатана” да възстанови здравето или финансовия просперитет. В пристъпи на фалшиво перчене, тези лидери “стъпват върху него, смеят му се, иронизират го, пращат го в ада и т.н.” Сатана използва тези харизматични лидери да популяризира фалшива гордост и фалшив дух, който е богохулна имитация на Светия Дух.
Не всички харизматични лидери популяризират всички харизматични грешки, но едно е сигурно – никой от тях не предизвиква или укорява сериозните грешки на другите от това движение. Те продължават да правят лъжливи обещания към техните последователи и поддръжници, включително обещания като едно, направено от Бени Хин, че скоро ще дойде денят, когато християните могат да очакват обръщането на всичките си приятели и обичани хора преди връщането на Господ.
Хин също претендира, че Господ му разкрил, че скоро идва денят, когато всеки човек в големите харизматични събрания ще бъде изцерен. Хин дори обещава финансов просперитет до края на годината на всеки човек, който би му писал и изпратил дарение до 2 септември. Каква измама и мошеничество!
Ереси от миналото сега се използват с нови имена, за да прикрият стари, пропаднали учения. Растежът на движението “Пазители на обещанията” също налива масло в харизматичната машина, защото мнозина не знаят, че това процъфтяващо човешко движение е харизматично и икуменично от своето начало и чрез своите значителни рекламни средства.
Истинските вярващи трябва да застанат срещу тази грешка. Бени Хин предупреждава, че тези, които се противопоставят на “помазаниците” (по презумпция тези, следващи харизматичните учители) ще попаднат под осъждане и ще умрат заради противопоставяне на Божето дело. Вярно е обратното. Харизматичното движение е обект на Божието осъждане! “Излезте от нея, хора Мои, за да не ставате участници в нейните грехове и да не получите от нейните язви.” (Откр.18:4). Ние трябва да се покоряваме на Бог, а не на хора!

18 коментара:

  1. Ne razbiram zashto tolkova osajdenie na tezi golemi bojii slujiteli e neobhodimo da se hvarlia varhu tiah.Ne e li tova delo na Velikiat Bog?
    Bog e sadiata i vseki sluga stoi pred svoiat Si Gospodar tova e slovoto na Boga.Ami ti choveche koito si kato trevata i mojesh da badesh hvarlen v oganiat ako ne si prav Bog vijda vsichko i otsajda spored delata na horata.As ne sam saglasna sas tezi choveshki neshta a sas slovoto na Boga .Tova e moieto mnenie i se naraniava sarceto mi kogato cheta podobni neshta a imam pretencii che Sviatiat Duh jivee vav men.

    ОтговорИзтриване
  2. Koi tr da me odobriava tova ne e li svobodno iskazvane na mnenie koieto e lichno?

    ОтговорИзтриване
  3. Тигър, за съжаление познаваш Бога само с ума си, а не със сърцето си. Помоли Го да отвори очите на сърцето ти за Неговата воля в твоя живот и използвай потенциала си да вършиш Неговата воля. В тези преводни материали е пълна каша от истини и полуистини, клевети, глупости и т.н., преведени от духовно импотентни сайтове, като Кардифският TCE и т.н. Извини ме, но е така. Надявам се за в бъдеще да преосмислиш посоката на търсенията си и наистина да се съсредоточаваш върху нещата, заради които си създала този блог, а не да декларираш едно, а да публикуваш друго.

    ОтговорИзтриване
  4. Декларирам, каквото вярвам. И върша, каквото вярвам.

    ОтговорИзтриване
  5. Тигър, това да изобличиш тотално сбърканите доктрини на тези хора, заболели основно от сребролюбие е похвално. Въпросът е: Какво ще ни кажеш за всички лъже-доктрини в православието, католицизма, и средностатистическата петдесятна църква. Та там е пълно със ереси. Къде в Библията видя пастор и поп? Така че моят извод е: горното изследване е твърде повърхностно и много избирателно. Кажи ни ти в коя църква ходиш и аз ще ти кажа десектки отвратителни грехове и беззакония на тази църква. ЗАщото днес всички църкви си имат свое си учение, което донякъде е от писанията, донякъде е от света, донякъде е от демоните.
    Трябва да се задълбочиш, за да не заблуждаваш хора, че твоят тип служби и църкви са са нещо по-добри от Бени Хин, който наистина се е превърнал в символ на сребролюбието на днешните лидери и обикновено е следван от хора страдащи от същия грях.

    ОтговорИзтриване
  6. Етиен, поп е просто народната дума за презвитер. Пастор идва от пастир, тоест пак презвитер. Аз ходя в Православната Църква, защото там намерих Евангелието в неговата неповредена пълнота. Не искам да си мислиш, че под Православна имам предвид само БПЦ, защото в БПЦ има твърде много мърша, но дори и мършата не може да затъмни блясъка на истинското учение, което е запазено точно от Православните. Грехове има навсякъде, защото хората сме грешници, но въпросът е коя Църква с учението си свидетелства истински за Истинния Бог и коя не.
    Ако под ереси в православието разбираш разни бабешки басни, то това е твое право.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей, Тигър!От прочетеното до тук виждам, стремежа ти към истината, но моля те не се поддавай повече на тесногръдото й тълкуване, характерно за нашата църковна камбанария. Истината е много по-голяма и може да бъде разбрана само от Божия поглед. Точно за това сме дарени със Свещеното писание, за да знаем как ТОЙ гледа на нещата. За това искам да те предпазя от изкушението да правиш прибързани изводи, заемайки някаква друга по-нисша гледна точка. Ти изтъкваш някои от крайностите в харизматичното движение и на тяхна база си позволяваш да осъдиш нещо, което Самият Бог е започнал. През последните 40 години харизматичното движение преодоля границите, разделили на части Христовата църква и понастоящем то включва повече от 500 милиона активни християни принадлежащи към протестантските, римокатолическата и дори напоследък от източноправославната църкви. Опасно е да заставаш на пътя на Самия Христос, който се е заел да изцери и съедини разкъсаното си тяло! За съжаление мисленето ти в духовен аспект ми е до болка познато! Живеем в страна, чиято традиционна църква се опитва да монополизира християнството и отрича правото на всички други християнски църкви да наричат себе си такива. Крайно време е източноправославните християни да прогледнат и да видят цялото Божие дело, което се извършва по света. Ти говориш за някой крайности и заради тях си позволяваш да съдиш цялото движение! Може би не си осъзнала, че ако търсиш крайности и абсурди ще ги намериш в много по-голямо количество не някъде другаде, а точно в източното православие. За разлика от теб заради тях, аз не си позволявам да отхвърля Православната църква, а се моля за нейното очистване и привеждане в общение с другите части от разделената ХРИСТОВА ЦЪРКВА!

    ОтговорИзтриване
  8. Продължение 1: За да не ме упрекнеш в голословие привеждам няколко примера, които се моля, да те накарат да се замислиш. В книгата "Жития на светиите",основна част от Св. предание (сега ще разбереш, защо за нас то не е толкова "Свещено")редом със светлия пример на Нашия Господ Иисус Христос се намират и "подвизите" на хора, на които изобщо не трябва да се подражава. Започваме "славната" поредица със Св. Андрей, заради Христа юродив (луд). Чества се на 2 октомври. Подведен от лъжливо видение като младеж, Андрей възприема,че Божието призвание за него е да стане... луд! До края на живота си той се преструва пред хората на луд, беснеел, викал, късал си дрехите, а през нощта се молел. Къде в поведението му намираме прослава на Христа е повече от загадка. Становището на православните йерарси, обаче е съвсем друго: “Светата Христова църква знае много такива юродиви. Такъв бил и св. Андрей, просиял като юродив в Цариград, през девети-десети век”. Такава оценка, на “подвига” да станеш луд за Бога, в комбинация със самия Предговор, който абсурдно ни учи, че ”Житията на светиите следва да се четат не като обикновена книга, а с благоговение, както четем книгите на Свещеното писание", може да бъде много опасна. Само си представи, как някой твой близък чете това житие и в ума му се загнездва натрапчивата мисъл, че за да се спаси и той е призван към същото, Как ли би реагирала? Де да беше, обаче само житието на Андрей. Ето и няколко други “подвига” на краен аскетизъм, които ако се случат днес биха предизвикали огромен обществен скандал, както и пълно дискредитиране на църквата пред обществото.Преподобни Йоан Колибар-15 януари и Преподобни Алексий, човек Божи-17 март са друг трагичен пример до къде вярващи могат да изпаднат в своето незнание. Това са два отделни случая в които, Йоан, като младеж, а Алексий, като младоженец избират да покажат любовта си към Бога по-най неправилния възможен начин. Всеки от тях тайно бяга от любящото го семйство, без да остави никаква вест какво предприема. Нещо повече след дългогодишно отсъствие те се завръщат при потъналите в скръб семейства, но дегизирани като просяци и се заселват да живеят в непосредствена близост до все още издирващите ги близки, без да им открият кои са всъщност, чак до смъртта си. Ако четем техните жития, както четем Свещеното писание, бихме изпаднали в огромно противоречие, защото то недвусмислено заявява:”Ако някой се не грижи за своите, а особено за домашните си, той се е отрекъл от вярата и е по-лош от неверник” 1Посл. към Тимотей 5:8
    Явно обаче тази толкова категорична истина не е достатъчно убедителна, защото в сборника от жития е пълно с примери на вярващи, които правят точно обратното. Св. Пимен Велики - 27 август. След влизането му в манастир отказал дори да види дощлата му на свиждане майка. В житието на преподобни Нектарий Битолски-5 декември ще срещнеш абсурдната раздяла на семейство “поради благочестие” - родителите по взаимно съгласие се разделят и стават монах и монахиня в различни манастири. Същото се случва и с Преподобни Теофан изповедник-12 март и с мн. други. Крайностите пък сред отшелниците и монасите, водещи до самоизмъчване на собствените им тела са направо безбройни. Достатъчно е човек да прочете житието на Преподобни Алипий Стълпник-26 ноември и да разбере дали на Благият Небесен Отец се нравят такива неща. Човекът се качил на каменен стълб и не слязъл от него цели 53 години, понасяйки всички климатични промени, всяка умора и болест. Едва последните 14 години от живота си, когато краката му изранени от стоене не го държали, той прекарал в лежане на стълба. В житието му той съвсем не на място е сравнен с мъките на праведния Йов, които обаче за разлика от тези на Алипий не бяха причинени по негово желание или избор.За съжаление вече станах доста досаден, а има още толкова крайности в нашето православие, което си позволява да претендира, че единствено в него се съдържа неповредена Христовата истина.

    ОтговорИзтриване
  9. Продължение 2:
    Ще спомена още само странната канонизация на император Константин, наречен равноапостолен. Всеки изучавал богословие и що годе запознат с историята на ранната църква знае, че Константин непосредствено след Никейския събор действал в противоречие с неговите решения и станал покровител на еретиците ариани. Стига се дори до там, че той изпраща на заточение св. Атанасий Велики-защитника на православното учение за Светата Троица. При неговото управление и при това на синовете му арианската ерес се разраства неимоверно. Самият Константин бива покръстен едва преди неговата смърт от епископ арианин, т.е. не в Името на Отца и Сина и Светия Дух. До края на живота си той не се отказал от титлата Pontifex Maximus-върховен жрец на езическата римска религия. На съвестта му тежат и няколко политически убийства, това на неговия съуправител император Лициний и 11 годишния му син, както и на собствения си тъст. Също по негова заповед били екзекутирани най-близките му хора - неговият собствен син Крисп и съпругата му Фауста по овинение в кръвосмешение.
    В заключение те моля да ме извиниш за многото място, което заех. Искрено се надявам да се замислиш над тези факти и да престанеш да съдиш другите християни заради допуснатите грешки, защото, както разбираш и православния двор не е никак чист. Нека се съсредоточим над това което ни обединява - любовта ни към Нашия Господ и Спасител Иисус Христос и Неговото учение, което неповредено можем да срещнем единствено в Свещеното Писание!
    С уважение: Ники

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Ники, радвам се на мислещи хора, говорещи смислени неща и затова ти благодаря за коментарите.
    "Неповредената Христова истина" не се съдържа в "нашето" православие, както казваш, а във Едната, Света, Вселенска и Апостолска Църква - стълб и крепило на истината. Конкретно в българското православие, поради исторически причини, се е примесил много фолклор и невежество и резултатите са бабешки басни, изопачаване на вярата, което толкова много отблъсква и съблазнява истински повярвалите в Господа.
    Конкретно за тези жития на светии, които цитира: житията на светиите са благочестиво четиво, които изобщо не може и не бива да се поставят на равна основа със Свещеното Писание. Светиите не са безгрешни хора, Бог ни е дал разум да разграничаваме между добро и зло, включително и в житията на светиите (както впрочем и когато четем за живота на Божии хора в Библията), и ще ни държи отговорни, ако безмозъчно следваме примери като описаните от теб, за да се "спасим". Безгрешни в Православната Църква са догмите, а не хората.
    За император Константин. Наречен е равноапостолен, не защото е бил идеален, а защото е спрял безмилостното унищожение на християните и им е дал правото свободно да изповядват вярата си.
    И накрая за харизматичното движение: имаш право да не се съгласяваш с мен, както и аз с теб. Това движение не е започнато от Господ Иисус Христос. То няма за цел да изцели Църквата, а да продължи да я разкъсва, тровейки християните с лъжливите учения на последното време. Библейското учение за края на времената, преди Пришествието на Господа е песимистично, а не оптимистично. Христос пита: "Кога се върне Син Човешки, ще намери ли вяра на земята?" Докато харизматиците твърдят, че щели да превземат нациите за Него. И много други примери могат да се приведат, но няма смисъл. Нека Бог те води и учи, да те благослови и спаси.

    ОтговорИзтриване
  11. Ах, търсих историческа информация за харизматичното движение на български... а пък на какво само попаднах. Ако някой не знае за какво става въпрос, ще се отврати от християнството като цяло!

    Защо в тази статия не е включено как е започнало, как се е развило и с какво е допринесло? Виждам само изброени фрапиращите провали на хора, които са изпаднали в немилостта да бъдат заблудени и да са водачи на хора. Такива с лопата да ги ринеш. Не знам църква, в която да няма такива. Защо не се покаже чистото, което Бог е започнал, според онова което учи Библията? Описано ли е в Библията изливането на Святия Дух? О, да! Видими огнени езици, говорене на непознати езици.. пълна лудница в човешките очи, приличащо на пиянство.. резултатът? Спасени 3000 души!!! От Бог ли е? От Бог е. Защо се отхвърля нещо което Бог е започнал, заради публичните провали на шепа хора???

    Разил е, че това е първата статия която се появява при търсенето на информация за харизматичното движение. Думите на предубеден човек, който дори не си прави труда да проучи нещата в дълбочина, а показва само изплувалата плява.. Бог да ви дава мъдрост как да търсите непредубедено за Негова слава и да не рушите делото Му.

    С любов в Христос,
    А.П.

    ОтговорИзтриване
  12. А.П., не бъркай съвременното харизматично движение с описаното в Деяния раждане на Църквата. Едното няма нищо общо с другото като произход, цели и резултати.
    Бог изля Духа Си веднъж и завинаги. Църквата е изградена върху основата на апостолите и пророците. Веднъж завинаги. Нови апостоли и пророци няма, както и нов дух, нова петдесятница и прочее няма.
    Ако днешното харизматично движение е от Бога, то означава, че Бог се е провалил, тъй като абсолютно всички негови икони се провалиха в сребролюбие, скандали и т.н. "По плодовете им ще ги познаете" е казал Спасителят. Плодовете от "пиянството" на истинските апостоли са спасение, а от псевдо-служението на днешните харизматични "апостоли" и "пророци" са разбити животи на (сигурно в световен план) милиони хора, ограбена вяра и погубени души.
    Днешното петдесятно и харизматично движение е само малка част от чудовищния нов световен ред.

    ОтговорИзтриване
  13. Тъгър, в Библията се говори за ранния и за късния дъжд. Ранният е описаният в Библията. Късният е изливането на Святия Дух в мярка за жътва. Духът си е същия, целта е различна.

    Не ме разбирай погрешно. Изобщо не защитавам тези публични фигури, които претендират че Исус Христос е причината да правят това което правят. Аз лично вярвам, че повечето от тях са започнали чисто и след това са се подхлъзнали жестоко подвеждайки много хора. Някои и още подвеждат, отказвайки да се покаят за грешките, които правят. Но това не е причина да се слагат всички под един знаменател.
    Бог не се е провалил. Той винаги си има верен остатък. Хора се подвеждат и провалят. Бог да ни дава мъдрост да отделяме ценното от нищожното.

    Мисля, че основният въпрос е действат ли дарбите на Бог в наши дни или не. Това е харизматичното християнство - приемане и действане с дарбите на Бог. Дали християнинът ще ги поиска или не. Така е започнало петдесятното движение на Азуса стрийт, библейски ученици са поискали това което Бог дава според Библията. И Бог е отговорил. Харизматичното движение е изявлението на Божията сила в Църквата Му малко по-късно. Ако християните не вярват и не го искат, много ясно, че Бог няма да ги тормози насила:) Затова в някои църкви стават чудеса, изцеления, пророчества, говорене на езици, гонене на демони и т.н.; а в други не. Който иска, получава.

    Силата на Бог е на разположение, точно както е описано в Библията. Но понякога толкова се забиваме в доктрини, че забравяме, че Бог е жив и мощен. И че Неговите пътища са много по-високи от нашите.
    И пак, нека да не хвърляме житото с бурените, да оставим житото да порастне, независимо от всички неща, които се опитват да го задушат. Бурените са МНОГО, но житото си е там.

    С любов в Христос,
    А.П.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей отново А.П., знам, че харизматиците и петдесятниците бъркате в тълкуванието на въпроса за ранния и късния дъжд. Отговорът на този въпрос е даден ясно в Деян.2:14-39. Всъщност обърни внимание на ст.16: "Но това е реченото чрез пророк Йоила" - тоест пророчеството на Йоил се отнася ИМЕННО до събитията на Петдесетница! А не до нашите дни!Това са последните дни според Писанията (в посланията си апостол Петър и Павел също потвърждават това). Ние вече живеем в епохата на Апокалипсиса, преди Второто Пришествие на Божия Син, когато "беззаконието ще бъде като в Ноевите дни". Затова е много погрешно да се лъжете, че тепърва предстоят някакви съживления, изливания и прочее (някои даже вярват лъжливо, че светът щял да се покае преди голямата скръб). Няма такова нещо. Просто изследвай Писанията с молитва и сам за себе си.
    Що се отнася до духовните дарби, аз разбира се вярвам, че Бог ги дава щедро и днес. Проблемът не е в някакво движение, а в хората! Православното виждане по въпроса е, че спасението на човека е синергия (двустранно действие на Бога и на човека). Колкото повече човек се стреми към Бога и се освещава, толкова повече той става съд на Светия Дух. Защото не е само въпросът в това да искаш дарбите, но важното е дали си в състояние да ги понесеш!
    Историята на Църквата е пълна с хора, които са постигали едно ниво на чист живот и освещение и тогава е напълно възможно проявяването (трайно имам предвид) на някоя духовна дарба чрез този човек. Но за целта човекът трябва да има и правилна вяра (да не е еретик, идолопоклонник и прочее). Виж доктрините на харизматиците! Толкова много ереси има там. Отделно от това - явните им грехове.
    Не знам от колко време си харизматик, но ще те посъветвам едно: гледай внимателно плода и в твоя живот, и в живота на хората около теб.

    ОтговорИзтриване
  15. Привет! Виждам, че не правиш разлика между петдесятни и харизматици, затова и няма смисъл да обяснявам.
    Друго искам да попитам, макар и да излизам от горната тема, която на места също е доста изкривена. Относно това в последните няколко изречения: че човек трябва да има "правилна вяра", въпросът ми е как стоят нещата с иконите, на които се кланят в православната църква, с дева Мария и т.н. Не разбрах дали си православен християнин, но останах с такива впечатления. Затова и питам последното. Защото говорим за "правилна вяра", а ходим се покланяме на икони, на майката на Исус, които икони изобщо са забранени в светото Писание. Не казва ли Бог да не си правим кумири и само на Него да се покланяме, само на Него да се молим? Или за едно нещо ще Го слушаме, за 5 няма да Го слушаме? Като отговориш, ще пиша още неща.

    ОтговорИзтриване
  16. Тигре, все още търпеливо очакваме отговора ти относно иконите, идолопоклонството и православието, без да броим много по-тежките прегрешения, които засега ще се въздържа да коментирам. Е, чакаме отговора ти. :-)

    ОтговорИзтриване
  17. Ясно е, че не питате, защото реално ви интересува истината. Вие нали я знаете напълно... Ако наистина ви интересуваше, щяхте да си намерите отговора на въпроса с иконите - той отдавна е даден от отците на Седмия вселенски събор и лесно може да се намери в интернет.
    Почитта към дева Мария е тясно свързана с вярата във въплъщението на Господ Иисус Христос. Всеки, който не почита Мария именно като Богородица, отрича че Роденият от нея е именно Бог.

    ОтговорИзтриване
  18. И едно допълнение: освен че отрича, че Иисус е Бог, той отрича и Неговата истинско човешко естество, придобито именно чрез Мария.

    ОтговорИзтриване