четвъртък, 30 юли 2009 г.

За правосъдието

„Тъй казва Господ: Пазете правосъдие и вършете правда“ Ис.56:1

Когато Господ Бог създал човека и го поставил господар над земята и всички други твари, Той е имал предвид човекът, създаден по Негово подобие и образ да управлява повереното му така, както Сам Бог управлява всичко – с правосъдие и милостиво и правдно.
„Боже на отците и Господи на милостта, Който си направил всичко със Словото Си и Който си устроил с премъдростта Си човека, за да владее над създадените от Тебе твари и да управлява света свето и справедливо, и с душевна правота да върши съд!“ (Прем. 9:1-3)
По тая причина Господ е заложил у всеки човек Своя закон, който дори и без писан закон, да го учи да разпознава кое е право и да го върши. Дори непознаващите Истинния Бог езичници знаят какво е право, защото имат закона, написан в сърцата им, и съответно пишат законите си според тази правда. Колко ги вършат е друг въпрос.
На много места в Стария Завет Господ изисква от земните царе и съдии – чиито институции пак Той е установил – да пазят законност, да съдят право.
Не случайно Той се гневи изключително много на евреите, когато те извращават правосъдието срещу подкупи или лицемерстват.
Писано е, че всяка земна власт е от Бога – Той я е установил. И Той се гневи изключително много и наказва народи, които извращават правосъдието. Бог мрази беззаконието и погазването на правдата, повече от всичко!!!
„Уви, народе грешни, народ отрупан с беззакония, племе от злодейци, синове пагубни!“ (Ис.1:4 )
Бог не е щадил и Своя заветен народ, заради беззакония и извращаване на правосъдието, как ще пощади нас?
„а за Сина: „Твоят престол, Боже, е вечен; жезълът на правотата е жезъл на Твоето царство. Ти обикна правдата и намрази беззаконието; затова Боже, Твоят Бог Те помаза с елей на радост повече от Твоите съучастници“. (Евр. 1:8-9)
За институциите и служителите на властта Библията е ясна – установени са от Бога и „носещият сабята“ е Божий служител, чийто дълг е да наказва беззаконниците. (Рим.13:1-4) Горко му, ако не го прави! Горко му, ако извращава правосъдието срещу облаги!
„Затова слушайте царе и разберете, научете се съдии от земните краища! Внимавайте, вие, които владеете множествата и които се гордеете пред народите! От Господа ви е дадена властта, и силата – от Всевишния, Който изследва делата ви и изпитва намеренията. Защото вие, бидейки служители на царството Му, не съдихте право, не пазихте закона и не постъпяхте по Божията воля. Страшно и скоро ще ви се яви Той – и съдът над управниците е строг, защото малкият заслужава милост, а силните ще бъдат силно мъчени. Господ на всички няма да се уплаши от лице и не ще се побои от величие, защото Той е сътворил и малък и велик и еднакво промисля за всички; но управниците ги очаква строго изпитание. И тъй, към вас царе, са думите ми, за да се научите на премъдрост и да не падате. Защото които свето пазят светото, ще се осветят, и които са се научили на това, ще намерят оправдание.“ (Прем.Соломонова 6:1-10)
„Обичайте правдата, съдии земни, мислете право за Господа, и със сърдечна простота Го търсете, защото Него намират ония, които Го не изкушават и не се явява на ония, които не вярват в Него. Защото неправи умувания отдалечават от Бога и изпитването на силата Му ще изобличи безумните.“ (Прем.Соломонова 1:1-3)

Няма коментари:

Публикуване на коментар