четвъртък, 30 юли 2009 г.

Приказка за двама апостоли

Много, много далеч, в една римска страна имало апостол на име Павел от град Тарс. Павел бил изпратен да проповядва Евангелието на Иисус на езичниците. И той се отнасял много покровителствено към това Евангелие.
Той се гневял, когато някой променя съдържанието на Евангелието. Дори написал едно писмо до езичниците в Галатия, предупреждавайки ги: “Ако някой човек ви проповядва друго благовестие, противоположно на това, което приехте, нека бъде проклет!”
Друг път Павел смъмрил църквата в Коринт за общуването й с тъй наречени апостоли, които учели различно евангелие:
“Защото ако някой дойде и проповядва друг Иисус, когото ние не сме проповядвали, или получите различен дух, който не сте получили, или различно благовестие, което не сте приемали, вие търпите това лесно… Защото такива хора са фалшиви апостоли, измамни работници, преправящи себе си на апостоли на Христос.”
Какво е било Евангелието, което Павел проповядвал? Той го изразил с ясни думи към църквата в Коринт, така че да няма объркване:
“Сега ви правя известно, братя евангелието, което ви проповядвах… чрез което вие също сте спасени, ако се придържате към словото, което ви проповядвах… че Христос умря за нашите грехове според Писанията и че беше погребан и че беше възкресен на третия ден.”
Евангелието според Павел беше, че Иисус дойде да спаси грешниците.
“Апостолът” Питър Вагнер
Не толкова отдавна, на място не толкова далечно – град Колорадо спригс – имало друг “апостол” на име С.Питър Вагнер.
Вагнер също твърди, че е изпратен от Иисус. Въпреки това, евангелието според Вагнер звучи твърде различно от това, проповядвано от апостол Павел. Един януарски ден Вагнер споделил своето евангелие с християните на конференция в Дентън, Тексас:
“Иисус дойде да спаси изгубеното – буквално властта, която Адам предаде в Едемската градина, сега е възстановена”.
И каква беше властта, която Вагнер проповядва? Той изрази това с ясни думи, за да няма объркване, адресирайки ги към посетителите на конференцията:
“Властта се отнася до контрол, властта се отнася до управление, властта се отнася до авторитет и подчинение – а това се отнася до обществото… С други думи, говоря за трансформация на обществото…”
Евангелието според Вагнер е, че Иисус дойде да даде на християните власт.
И така, коя версия на Евангелието е правилната?

Няма коментари:

Публикуване на коментар