четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Кога ще дойде денят Господен?

св.Симеон Нови Богослов
Превод от Патрология Грека: Тигър

Горко на казващите: „Кога ще дойде денят Господен?“, които не ги е грижа да знаят и разбират този ден. Защото Присъствието Господне във верните вече е дошло, и продължава да идва, и за всички онези, които го желаят е дошло и това е неизменно. Защото, ако Той наистина е светлината на света (Йоан 8:12) и е казал на Своите апостоли, че ще бъде с нас до края на времената (Мат. 28:20, срв.Мат.1:23), как това „ще бъде с нас“ ще дойде? Съвсем не (е престоящо това, бел.прев.). Защото ние не сме синове на тъмнината и на нощта, за да ни огрее светлината (в бъдеще, бел.прев.), но (сме) синове на светлината и на Господния ден, оттук и живеещи в Господа, и умиращи в Него в Него ще живеем, както Павел казва (Деян.17:28).

За това Григорий Богослов говори така: „Точно както е слънцето за чувствените неща, така е Бог за духовните“.

Защото Той ще бъде бъдещата епоха и вечния ден и царството на небесата, младоженецът и леглото и земята на мирните, и цар, и слуга, като Самият е казал: „Блажени са тези слуги, чийто Господар, когато дойде, ги намери будни. Истина ви казвам, Той ще ги сложи да седнат и Сам ще се подготви да им служи.“ (Лука 12:37)

(Авторските права на превода принадлежат на собственика на блога. Не се разрешава копиране и препечатване под никаква форма без изричното съгласие на автора).

Няма коментари:

Публикуване на коментар