четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Знаци на времената

Едно ново нещо (продължение)

"Ние сме на земята като продължение на Бог, за да завършим работата, която Той започна. Ние сме същността на Бога, Неговото продължаващо въплъщение в света.“ ( Earl Paulk, Held In The Heavens 1985, p. p. 125.) Или Полк не може да разбере правилно какво всъщност е Въплъщението или нарочно го изопачава. По негово време, той беше сам в тази ерес, а сега много други я възприеха. Кенет Копланд: „Ние сме „малки богове“ и даже част от Бога с цялата Негова власт; и ние сме „малки месии“, всичко, което Иисус някога е бил.“ (The Berean Call, 1992 Media Spotlight Special Report, Feb 94)

Едно пророчество от Боб Джоунс: „И сега моето управление е на място, и във време на голям стрес, аз ще предприема моята следваща стъпка, защото Торонто беше стъпка, Браунсвил беше друга стъпка; Моята следваща стъпка ще бъде моята слава и знамения, които не сте виждали преди...“(The Remnant Seed" Hamilton, Ontario, March 1998.)
Според Бенджамин Крим, Майтрея е месията на новата ера: „Тези, които търсят знамения, ще ги намерят, „той“ ще наводни света с такива случки, че умът просто не може да ги побере... Защото Майтрея се надява чрез тези „чудеса“ да укрепи климата на надежда и очакване в който той ще може да излезе като учител на цялото човечество (ноември 1977 г.). Следването на чудеса и знамения може да бъде унищожително, защото те никога не са начин за доказване на нечие служение.

Управлението ще бъде на раменете на църквата

Франклин Хол в своята книга „Покори Земята, управлявай нациите“ цитира Откр.12:5 и сравнява мъжкото дете на облечената със слънцето жена с победителите: „Компанията на мъжкото дете първо ще доминира на тази планета. Тези, които притежават къщата могат да решават кой да я обитава. По същия начин, църквата ще вземе своята власт и управлява планетата, която Бог им е дал, те по подобен начин ще избират на кого да позволят да я обитава.“(Franklin Hall ' Subdue The Earth, Rule The Nations, p. 11 (Franklin Hall Ministries, 1966).

Според мисленето на „Късен дъжд“, мъжкото дете е главата на жената, която е световната църква, деноминациите и традиционните християни. Това е църквата, която е преследвана от сатана в края на времената, според този възглед. Това е усъвършенстваната, управляваща, прославена компания на мъжкото дете, която се грижи за жената във времето й на нужда. Това е прославеното мъжко дете, което й разкрива истината.

Привържениците на „Царството сега“ (доминионисти) смятат мъжкото дете за изпълнение на Откр.12:1-5: „И там се появи велико чудо в небесата; жена облечена със слънцето и луната под нозете й, а на главата й корона от дванадесет звезди... И тя роди мъжко дете, което имаше да управлява всички народи с желязна тояга.“ Ясно е от контекста, че това е Иисус. Такава алегорична интерпретация на Откр. 12:5 не отговаря на Писанията. Мъжкото дете е грабнато на небето, докато жената, която го е родила по-късно е заведена в пустинята. Как може мъжкото дете, което се предполага да е на небето докато земята е прочиствана да управлява с желязна тояга? Писанията са ясни, че ние ще съуправляваме и царуваме след като Христос се върне на земята. Ние не можем да упражняваме това преди Неговото връщане, след като Църквата ще бъде с Иисус при Неговото връщане (Юда 14-15).

Според привържениците на тези еретични учения, векът на Царството е сега и няма нужда да чакаме. Като победители те (помазаните от новото нещо) ще вземат властта в църквата първо и ще управляват земните царства. Но Писанията ясно отнасят това към Иисус, защото Той е единственият достоен да управлява. Няма царство без Цар! Защото само Той е достоен да управлява.

Няма по-военизирано проповядване на църковен доминионизъм от това на Род Парсли. Парсли казва на хората да се присъединят към армията: „Ще избухне революция. Аз съм език, бълвъщ огън, дишащ терорист на „Св.Дух“ в царството на тъмнината.“ (Breakthrough Jan.7,2000). „Говоря за нова църква за новото хилядолетие.“ Библията казва, че Иисус отваря врата, която никой човек не може да затвори. Парсли изглежда мисли, че има толкова много сила, че няма нужда Иисус да отваря вратата – врата, която Той никога не е заповядал да се разбива.

„Не говоря да молим за разрешение да влязем, говоря за това да станем неканени гости и да влезем насила. Небесното царство не е място, където управлението на Бог е поканено, Небесното царство е където управлението на Бог е наложено.“ (Jan.7,2000 Breakthrough)

Идеята за налагане на Божието управление върху другите не само е небиблейска, но Иисус говори против такова царство, като Сам каза, че Неговото царство не е от този свят, нито последователите Му се борят за него. В историята мнозина от църквата са налагали на другите това, което те са мислели, че е било царството и това е било разрушително. Царството никога не е давано в ръцете на грешници, за да го налагат.
Сценариите на Парсли са в противоречие с ясното библейско учение, което свидетелства, че връщането на Иисус е във време, когато човечеството ще бъде в най-долната точка на спиралата надолу. В Своето Второ Пришествие, Бог спасява света от пълно разрушение. Няма християнизирани правителства, образование, нации или телевизионни станции. Те са обединени във фалшива духовност, която изглежда сякаш е от Бога, но всъщност е против Него.

Излизането на „новите“ апостоли

На националния симпозиум на пост-деноминационната църква, свикан от Питър Вагнер през май 1996 Бил Хамън заявява, че в църквата все още съществуват апостоли и пророци и че надигащото се апостолско движение ще предизвика революция в църквата на 21 век. Питър Вагнер твърди: „Вярвам, че управлението на църквата най-после идва на мястото си и че това е, което Писанието учи в Еф.2 глава: че основата на църквата е апостолите и пророците. Сега виждаме апостолите и вярвам, че те са главната причина да отидем на нови нива в молитвата, на нови нива на духовно воюване и освобождение от демони. Това е нова ера и ние влизаме в нея.“ (CBN interview Jan.3, 2000)
Първо, никъде понятието „нива“ не е споменато в Библията. Там е принципа на посвещението и служенето. Второ, управлението не идва сега на мястото си! То винаги е било на мястото си! Според Еф.2 Църквата вече е била изградена върху апостолите и пророците и те са тези, които ние трябва да слушаме. Вместо да четем техните писания, ние искаме живи инструкции от лидерите на нашата модерна култура. Но ние вече имаме живите инструкции от Христос чрез Неговите избрани апостоли.
Боб Джоунс пророкува: „И сега Моето управление е на място и във време на голям стрес, Аз ще извърша следващата стъпка.“(The Remnant Seed" Hamilton, Ontario, March 1998.) Рик Джойнър казва: „Господ ще издигне голям брой от пророци, учители, пастори и апостоли, които ще имат духа на Финеес... това „служение на Финеес“ ще спаси конгрегации и даже цели нации“.(Rick Joyner The Harvest)

„Мисля, че най-чудесното нещо, което Бог прави за нас в тези последни дни е издигането и възстановяването напълно на апостолското лидерство, апостолската власт – надеждата на църквата, надеждата на света е апостолското служение. Тук Бог издига ново знаме, което ще промени радикално изразяването, разбирането на християнството в нашето поколение... Бог ни е поканил да играем роля в установяването на нов ред в християнството.... Бог предлага на това поколение нещо, което Той никога не е предлагал на друго поколение преди. Той ни дава открита покана да участваме в нещо, което ще доведе до цената на всички епохи... То е по-велико от всичко, което Той някога е правил от Адам насам.“ (Vineyard Prophecy School 1989 p. 32 Beware of the new prophets by Bill Randles)

Обещават се удивителни резултати, ако църквата се подчини на „новото“ лидерство от апостоли и пророци. Хората са поощрявани да се покорят на тяхното лидерство. Претенциите им, че са по-велики от първите апостоли са абсурдни.

New age и антихрист

Според Бенджамин Крим съществува следнотоучение в движението ню ейдж: „Подготовката за появата на Майтрея е в пълна сила. Нищо не може да спре това събитие, единствено времето трябва да бъде решено... може да се каже, че момента на великата първа поява на „Господ“ - която ще му позволи да говори на милиони, макар и не по име – е близо наистина.“ Колкото повече заблудата се задълбочава, толкова повече се приближаваме към това събитие.

Алис Бейли, майка на модерното движение ню ейдж разкрива в нейния 1957 том планът за проникването в йерархията. Кабалистите ще се инфилтрират в християнската църква, за да променят нейното послание, докато я адаптират като проводник за универсалната религия на 21 век.

Тя казва: „Управлението на църквата свърши, но не и заръките на християнството и например, на Христос. Той е отговорен за новият и по-ефективен израз на идващата световна религия, за която църквите трябва да се подготвят...“ (Externalization, p. 448)

Едно пророчество, изпратено на бюлетина на „Ново вино“ казва: „Промяна... промяна... промяна! Вашите пътища са стари пътища, вашите мисли са стари мисли, вашите молитви са стари молитви, вашите викове са стари викове, вашето поклонение е старо поклонение, вашият църковен живот е стар. Обновлението не е да се излее нова енергия в старите начини, то е да се донесат нови начини. Позволете ми да ви променя... да ви променя отвътре и отвън. Излезте от себе си! Позволете ми да ви имам! Аз не искам малко по малко, искам ви целите, СЕГА! Желайте промяна! Желайте я защото това е, което аз правя във вас! Глад и жажда за моята промяна във вас. Вие трябва да се промените! Аз не мога да ви екипирам докато не се промените. Вие няма да бъдете използвани в жътвата докато не се промените.“

Нова война (не използвайте тези стари оръжия, сега те са подобрени) – Карол Арнот претендира, че Сам Бог говорил чрез нея, когато казва: „Трябва да изхвърлите начините по които използвате моите оръжия, методите, които сте използвали в миналото, защото Аз ви давам моя меч сега и старите начини на действие няма да работят. Старите методи не са приемливи за мен повече, защото Аз правя ново нещо.“ (Carol Arnott, TACF, January 20, 1997)

Библията говори, че мечът е Неговото Слово, което ние винаги сме имали. Това, за което говори Карол Арнот е ново слово, свежо (рема), което не е в Библията.
Тези нови пророци намират неща, което не съществуват в нито една глава или стих. Те са подобни на мормоните, според които Бог не е завършил книгата, а продължава да пише чрез новите апостоли модерни инструкции.

Има толкова много нови неща, откакто влязохме в новото хилядолетие: ние чуваме за „нова Петдесетница“, „нови съживления“ от Род Парсли, Бени Хин, Копланд и т.н. Нови нива, както Рик Джойнър и Хин се изразяват. Нови помазания, както казва Парсли. Една нова вълна (третата) на Питър Вагнер, „ново вино“ на Род Брауни (което малко поостаря). Има нови книги „Новите съкровища на вярата от Кенет Хегин“. Всичко е ново. Но какво Бог казва за това?

В Йер.6:16 се казва: „Така казва Господ: спрете се във вашите пътища, разгледайте и разпитайте за стародавните пътища, къде е добрият път, вървете по него, и ще намерите покой на душите си. Но те казаха: няма да вървим.“ Йер. 18:15-16: „Защото Моите хора Ме забравиха, те гориха благовония на безполезните идоли. И те се препънаха в пътища си, оставиха древните пътища, за да ходят п опътеки, по непрокаран път, за да направят земята си ужас, постоянна гавра, тъй че всеки, който минава през нея, ще се слиса и ще поклати глава.“ Израел беше съден, задето изостави Божия път.

Католическата Църква има своите традиции и тълкувания на Писанието. Новите харизматици имат техните „нови откровения, нови тълкувания“. Ню ейдж имат техните издигнати господари и канали. Както Бенждамин Крим казва за Майтрея: „Църквите на Запад трябва също да разберат, че основно има само една Църква, но това не е непременно ортодоксалната християнска Църква. Бог работи по много начини чрез много вери и религии, това е една причина за елиминирането на неважните доктрини.“ (Reappearance of the masters of Wisdom p.159)

Какво имат предвид Писанията под „ново нещо“?

Според коректното библейско тълкуване, новото нещо е това, което Бог обещава на Израел, не на Църквата. Той го противопоставя на старото нещо, което те вече са преживели. То не се отнася за Църквата, а за евреите и идващия Месия. Предметът е миналото освобождение на евреите от Египет, засенчено от последвалото освобождение от вавилонския плен : „Защото, ето идват дни, казва Господ, когато няма повече да се казва: жив е Господ, Който изведе децата на Израел от земята на Египет, а жив е Господ, Който изведе и Който доведе племето на израилевия дом от северната земя и от всички земи, където ги беше изгонил, и ще живеят в земята си.“ Йер.23:7-8
Той посочва бъдещият съд на Вавилон. Това не означава, че Бог дава ново преживяване със Светия Дух на някои, които са отворени. Връщането им в обещаната земя ще бъде нова ера на прощаване и възстановяване и със сигурност това предшества идването на Месия. Той посочва съда над Вавилон (както Откровение цитира падането на Вавилон от Исая). Новото нещо е за възстановяването на Израел.

Също така, в Ис. 42:6-9 се казва: „Аз Господ Те призовах в праведност и ще държа ръката ти; ще те пазя и ще Те дам за завет на хората, за светлина на езичниците; да отвориш слепи очи, да изведеш затворниците от затвора, седящите в тъмнина от тъмницата. Аз съм Господ; това е Моето име, и няма да дам славата Си на друг нито хвалата Си на истуканите. Ето, предишните неща отминават, и Аз обявявам ново нещо; преди да се появи, Аз ви го известявам.“ Чрез пророчеството Бог ни казва предварително какво ще извърши. Той говори за новия завет, който ще се разпростре и над езичниците чрез евреите.

В новия завет св.Йоан Кръстител подготвя народа за откриването на Христос с думите: „Защото това е Този, за когото говори пророк Исая, казвайки: „Гласът на един, който вика в пустинята: „Пригответе пътя за Господа; направете пътеките Му прави“ (Мат.3:3). Цялото послание на Йоан беше подготовка и съдържаше покаяние. Покаяние, защото царството на Бога наближава. Едно древно послание, което е нужно да оттекне и днес. Иисус и всички апостоли проповядваха покаяние като въведение към благата вест. Петър каза на израелците: „Покайте се и се обърнете, за да се изличат греховете ви, така че от присъствието на Господ да дойдат освежаващи времена и Той да ви изпрати Иисус Христос, Който ви проповядва преди. Когото небесата трябва да приемат до времето на възстановяването на всичко, за което Бог говори чрез устата на Неговите свети пророци от създанието на света.“ (Деян.3:19-21).

Според новите пророци на знаменията и чудесата днес, ние едва виждаме първите капки на идващия дъжд. Новото нещо предстои да дойде чрез „голямо съживление на последните дни“, което ще помете света за Иисус, довеждайки цели нации в Царството. Така че очакването на телесното връщане на Иисус да царува е заменено от църквата, идваща в слава с цялата власт да управлява нациите точно тук и сега. Претенцията е, че най-великият час на църквата е настъпил, по-велик даже от времето на апостолите. Но дали е така?

Привърженицте на това учение вярват, че няма да има Второ Пришествие докато Царството не бъде установено от църквата под ръководството на апостолите и пророците. Иисус ще се върне след като милениума е завършил. „Христос не може и няма да се върне докато ние не демонстрираме Евангелието на Царството на земните народи. Тази задача изисква една зряла църква, която ще стане алтернатива на царствата от света. За такава църква Иисус Христос ще се върне.“ (Earl Paulk, The Great Escape theory, p.14)

Според Библията кога е излят късния дъжд? На петдесетница. Обратно на това, „новият“ късен дъжд има супер апостоли, велики изцеления и чудеса, по-велики от когато и да било преди. Иисус всъщност казва, че чудесата в края ще бъдат с цел да измамят църквата, а не да я изградят. И аз предизвиквам всеки да намери поне едно място в новия завет, където се пророкува за последните времена, което да говори обратното!
Те идват в Неговото име, претендирайки, че са овластени от Христос, казвайки, че са помазани да вършат чудеса. Разбира се, Бог не е дал Своето одобрение или сила на тези, които учат явно фалшиви доктрини. Тези фалшиви доктрини ласкаят нашата гордост, защото те предлагат на християните сили отвъд нормалните способности на който и да е тук. Звучи прекрасно, нали! В края на краищата ние можем да използваме тези сили, за да променим света. Те предлагат триумф, власт на малцина и управление без Христовото идване, ставане на вечни същества на земята. Каква измама, наистина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар