събота, 2 април 2011 г.

Не изпадай в отчаяние

св. Симеон Нови Богослов
Превод от Патрология Грека: Тигър

Ако пренебрегнеш тези неща, възлюбени мой, не изпадай в отчаяние, казвайки: „Аз не съм виждал тези неща, нито мога някога да ги узная; аз никога няма да имам силата да ги достигна и да се издигна към висотата на такова знание, съзерцание и чистота.“ Не казвай отново: „Защото, ако някой не стане такъв – да носи в себе си Христос като Бог още в този живот и да вижда Самия Христос в пълнота, и да Го приеме да обитава в него, такъв няма да влезе в Неговото Царство и каква е ползата за мен да се боря дори малко, или дори да загубя настоящите удоволствия?“ Не казвай това; дори не мисли за него, но ако желаеш, чуй съвета ми и аз ще ти открия пътя на спасението, с помощта на благодата на Всесветия Дух.

На първо място, вярвай с цялата си душа, че каквото ние говорим според Божествените и Боговдъхновени Писания е напълно вярно и който вярва в Сина Божи трябва да стане такъв, защото Той ни е дал силата да станем синове на Бога и ако ние искаме това, нищо не може да ни спре.

Защото е сигурно, че ако ти не повярваш в тези неща, тогава те стават именно така – ти въобще не се молиш те да се случат и ако не се молиш, няма да получиш. Защото Той казва: „Търсете и ще намерите, искайте и ще ви бъде дадено“ (Мат.7:7). Ако вярваш, следваш Божествените Писания и вършиш това, което те казват, ти ще намериш всичко без изключение, както е писано – дори ще намериш много повече от това, което е в Божествените Писания. А какви са тези неща? „Каквото око не е виждало, нито ухо чувало, нито е идвало на човешко сърце“, дарове „които Бог е приготвил за тези, които Го обичат“ (1 Кор. 2:9). Тези дарове, ако ти твърдо вярваш, както ние казахме, ти ще видиш вън от всякакво съмнение, точно както Павел, така и ти – и не само това, но ще чуеш неизразими слова и както си разбрал, ти ще бъдеш грабнат в Рая дори сега. Кой Рай? Където разбойникът влезе заедно с Христос и където сега стои.

(Авторските права на превода принадлежат на собственика на блога. Не се разрешава копиране и препечатване под никаква форма без изричното съгласие на автора).

Няма коментари:

Публикуване на коментар